Hoe écht is Echte Haagse Honing?

Echte Haagse Honing komt van honingbijen die in Den Haag staan. De nectar, om de honing van de maken, halen de bijen van bloemen die in een straal van zo’n 3 km van hun bijenkast staan. Aangezien de bijenkasten aan de westkant van Den Haag staan, is het Westland en Rijswijk dus net te ver voor ze.
Er kan met recht dus gesproken worden van Echte Haagse Honing.

Om er achter te komen of de Echte Haage Honing maar ook andere honing ook echt honing is, zijn
er een aantal ‘trucjes’:

  • Natuurlijke honing is niet plakkerig. Neem wat honing tussen je vingers en wrijf een beetje.
    Natuurlijke honing zal absorberen in de huid. Als honing kleverig wordt tijdens het wrijven,
    betekent dat het suiker of kunstmatige zoetstoffen bevat.
  • Plaats een paar theelepels honing in een pot en verhit deze daarna bij hoge temperatuur.
    Natuurlijke honing karamelliseert, terwijl nep-honing schuimig en vol bubbels zit.
  • Laat enkele druppels honing op een stuk papier vallen. Pure honing wordt geabsorbeerd in het
    papier. Honing die (te) veel water bevat zal in een paar seconden door het papier heen breken.
  • Doe wat honing in een glas met water. Verhardt de honing en zakt het naar de bodem dan is het
    echte honing. Nep-honing zal oplossen in het water.
  • Smeer eens honing op je boterham. Echte honing zal na het smeren ‘zwaarder’ worden, terwijl ‘nep-honing’
    het oppervlak van het brood nat maakt.
  • Stop een (thee) lepel honing in je mond. Bij echte honing zal het tintelen en prikken, en krijg je het
    gevoel van een verbrande tong. Nep-honing zal deze effecten niet hebben.
  • Echte honing kristalliseert. Door de aanwezige druivensuikers (Glucose) zal echte honing na verloop
    van tijd kristalliseren. Even 15 minuten opwarmen tot maximaal 40ºC en de honing is weer even
    vloeibaar als daarvoor en de belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren
    blijven behouden.
    Kristalliseert honing niet, dan is het geen echte honing of is de honing voor het bottelen ruim boven
    de 40ºC verhit.

Hoe biologisch is de honing?

Echte Haagse Honing is zo biologisch als het maar zijn kan. Het is een puur natuurproduct. De honing
wordt rechtstreeks vanuit de honingraat geslingerd en daarna gezeefd. Na het zeven gaat het zo het
potje in. Er wordt dus niets aan de honing toegevoegd, ook wordt de honing niet verhit. Het is dus honing in de zuiverste vorm!
Toch mag de honing niet als ‘biologische honing’ worden verkocht. Dit heeft te maken met Europese
richtlijnen. Die stellen dat de honing van bijenvolken die binnen 5 kilometer van een bebouwde
dan wel industriële omgeving staan, niet als biologisch mogen worden aangemerkt. Dit betekent dat
grofweg alle honing uit Noordwest Europa hieronder valt.